Notícies

L’Ateneu torna a portar Barnasants a Sant Feliu!

L’Ateneu torna a portar Barnasants a Sant Feliu!

Després d’uns anys sense acollir-lo, l’Ateneu Santfeliuenc impulsa el retorn a la nostra ciutat del festival de referència de cançó d’autor als Països Catalans, Barnasants. Serà amb les actuacions de Gemma Humet en concert a piano i veu on repassarà les seves cançons més reconegudes el divendres 17 de febrer, a partir de les 21 h, a la Sala d'Actes de l'Ateneu; i Feliu Ventura amb el seu concert antològic dins del programa de la Setmana de la Poesia, on farà una revisió de tots els seus discos i homenatjarà als seus referents, el divendres 24 de març, a la mateixa hora, a l'Auditori del Palau Falguera. Les entrades ja son a la venda al web de l’Ateneu a través del portal Entrapolis i a la secretaria de l’Ateneu, de dilluns a divendres, de 17 a 22 h. El Projecte de Cultura en Xarxa Barnasants Cançó d’Autor va néixer amb l’objectiu de donar impuls a la cançó d’autor, d’encarnar l’esperit i els valors que va representar el moviment de la nova cançó, de fer-la conèixer a les generacions més joves de manera en que constitueixi un pont de comunicació amb les generacions anteriors i fomentar-ne la transmissió i l’escolta.

Infància i barbàrie

Infància i barbàrie

En motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, el 27 de gener, la USLA i el Cafè Filosòfic d'Esplugues programen cada any, el més a prop possible d’aquesta data, un acte al voltant dels fets commemorats en l’efemèride. El primer acte va tractar amb Arnau Pons sobre la poesia i el llenguatge, i plantejava si es podia fer poesia després d'Auschwitz, amb textos de Celan i Klemperer. El segon, va ser sobre la banalitat del mal, amb Oriol Farrés, a partir de l’obra "Eichmann a Jerusalem", d'Hannah Arendt. El dimecres 15 de febrer, comptarem amb la presència d’en Conrad Vilanou, Catedràtic del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona, en un acte on destacarem els aspectes de la pedagogia i l'educació gràcies a l’heroica figura d'Henryk Goldszmidt, més conegut com Janusz Korczak, un pediatre, escriptor i pedagog polonès que era el director d’un orfenat jueu a la seva ciutat natal, Varsòvia, i el 1942, va decidir acompanyar els dos-cents nens del seu institut, quan els nazis van decidir d’evacuar-los vers un camp d’extermini, tot i que sabia que per a ell significava una mort segura i malgrat el fet que li van proposar una via d’escapada. Va ser assassinat al camp d’extermini de Treblinka (Polònia, aleshores annexada pel Tercer Reich), enllà del 5 d’agost del 1942.

Jornades sobre la Pau i la No-violència

Jornades sobre la Pau i la No-violència

L’USLA organitza aquesta setmana les Jornades sobre la Pau i la No-violència, coincidint amb el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), que es practica a escoles de tot el món, els dies 30 de gener i propers per l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. La Universitat Social Lliure Autogestionada de l'Ateneu ha programat en col·laboració amb el Centre Delàs d'Estudis per la Pau dues xerrades d’especialistes que ajudin a entendre els conflictes bèlics actuals. Aquest dimecres, la primera xerrada, sota el títol "Augmenta el bel·licisme, cap a una guerra freda?", anirà a càrrec de Tica Font, una de les fundadores del Centre d’Estudis per la Pau. És experta en Economia de defensa, comerç d’armes, pressupostos de defensa i indústria militar. El dijous, ens parlarà Pere Ortega sobre "Ucraïna, guerra i crisi". Ortega és Llicenciat en Història Contemporània i postgrau en Hisenda Pública per la Universitat de Barcelona. President honorari del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i professor del curs Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya. President de la Federació d’ONG per la Pau fins 2013. Investigador i analista en temes de pau, no-violència, desarmament i conflictes.

Inicia la temporada 2023 de ContraBaix amb un semestre molt internacional

Inicia la temporada 2023 de ContraBaix amb un semestre molt internacional

La nova temporada del cicle ContraBaix comença amb grans artistes internacionals i propostes locals de repercussió global. Sis concerts a Sant Feliu i un a Castelldefels, amb músics del més alt nivell que pots gaudir molt a prop a casa! El tret de sortida serà el 3 de febrer amb Libérica, el nou projecte liderat pel contrabaixista Manel Fortià, presentant Arrels, que s'endinsa en el repertori tradicional català buscant  punts en comú amb el flamenc i utilitzant el jazz lliure com a vehicle conductor. El 3 de març el català resident a Brooklyn Albert Marquès presentarà el primer àlbum de la història amb un artista que viu al corredor de la mort, Freedom First, on el pres Keith LaMar, poeta i activista, recita per reclamar justícia. El 17 de març tindrem en exclusiva a Catalunya dins de la seva gira europea a Javier Malosetti & Mariano Diaz Band. Malosetti, és un virtuós del baix elèctric i un referent fonamental de l'escena argentina. El 31 de març, a Castelldefels, el combo Three Cool Cats, liderat pel contrabaixista nord-americà Doc Scanlon, ens acostarà al Swing, el Hot Jazz, el Jump Blues i el New Orleans dels anys 20, 30 i 40. Tornem a la Sala d'Actes de l'Ateneu, el 21 d'abril, amb Belén Bandera i Carla Motis i un convidat esplèndid com és el gran contrabaixista Horacio Fumero, amb un repertori d'estàndards de jazz, i algunes peces de bossa nova, arreglats amb enginy i personalitat pròpia, elegància i sensibilitat. El 26 de maig rebrem l'enorme Javier Colina, un referent a Espanya i a tota Europa, que presentarà a trio un repertori diferent al del jazz més estricte, seguint la línia del contrabaixista pamplonés, però sempre amb el punt de vista d'aquest moviment musical. L'experiència i mestratge en els escenaris d'una banda amb el potencial dels nous valors del panorama nacional per una altra. I tancarem el semestre el 9 de juny amb dues figures, Frederik Carlquist i Joan Chamorro, que ens presenten l'àlbum Saxophone Conversations una música que s'ha construït en diàleg entre el saxo tenor de Carlquist i el saxo baríton de Chamorro, i que comença en l'era del swing i contínua per composicions originals, temes dinàmics i melòdics en els quals estan cuidats tots els detalls. Aprofita l'oportunitat de tenir aquests grans concerts a l'abast i no et quedis sense la teva entrada!

L’aposta pels monòlegs arriba a l’Ateneu

L’aposta pels monòlegs arriba a l’Ateneu

El projecte Baix For Laughs arriba a Sant Feliu de Llobregat fruit de la col·laboració entre l’entitat Destí i Origen i l’Ateneu Santfeliuenc. L’entitat santboiana va començar amb èxit aquesta iniciativa de monòlegs d’humor a l’Ateneu de la seva ciutat als inicis de 2022 i ara busca arribar a nous públics portant la seva proposta a la capital de la comarca. Baix for Laughs és un show de quatre o cinc monòlegs de comèdia de curta durada, desenvolupats per un conjunt d’humoristes que combina propostes consolidades amb iniciatives emergents. La primera edició del Baix for Laughs a Sant Feliu serà el divendres 27 de gener, a partir de les 20:30 h., a la Sala d’Actes de l’Ateneu Santfeliuenc. Comptarà amb la participació de Marc Martínez (@marc__mrtnz), Raventós (@raventos), Alex Ayres (@alexayres1507) i Irene Minovas (@ireneminovas). L’espectacle serà presentat i conduït pel santfeliuenc Àlex Vila (@truenoman). Després del monòleg de Magí Garcia i Àlex Vila organitzat per l’Ateneu Santfeliuenc per la Festa de Tardor de 2022, on es va omplir el Centre Parroquial amb 350 persones, es vol analitzar el potencial d’aquest tipus de propostes. Aquesta primera edició del Baix for Laughs a la nostra ciutat funcionarà com una prova pilot per valorar la possibilitat d’instaurar una programació estable de monòlegs a l’Ateneu. Les entrades ja són a la venda per 6 € per al públic general i 5 € per als socis i sòcies de l’Ateneu Santfeliuenc i l’Ateneu Santboià, en línia a través del portal Entrapolis o a la secretaria de l’Ateneu, de dilluns a divendres, de 17 a 22 h.

Òpera en clau d’humor a l’Ateneu

Òpera en clau d’humor a l’Ateneu

El divendres 20 de gener, a les 20.30 hores, tindrem a la Sala d'Actes de l'Ateneu l’espectacle QUASI ÒPERA de la companyia Il·luminati, una producció de la Federació d’Ateneus de Catalunya a través de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC). A QUASI ÒPERA, els Il·luminati utilitzen el vehicle de l’humor per fer un recorregut per les peces més conegudes del repertori operístic, musical i de cançó napolitana que caracteritzen la veu de tenor, probablement la més coneguda entre el gran públic, gràcies als recordats concerts dels anys noranta d’Els Tres Tenors. A través d’una sèrie de personatges, alguns aparentment normals i altres una mica peculiars, el públic experimentarà les vicissituds i tràngols que ha de viure el Maestro, i gaudirà d’alguns dels grans hits del repertori dels tenors. De manera còmica, l’obra mostra també alguns dels problemes que pateixen els cantants: inseguretats, seguretat excessiva i obsessions. Les entrades són a la venda, des de 5 €, al web i a la secretaria de l'Ateneu.

Sant Feliu construeix un projecte divulgatiu entorn a la pedra seca

Sant Feliu construeix un projecte divulgatiu entorn a la pedra seca

El divendres 13 de gener, a les 19 h, s’inaugurarà a l’Ateneu, l’exposició “Tota Pedra fa Paret – La Pedra Seca a Catalunya” que es podrà visitar fins el divendres 24 de febrer a l’Aula de Cultura. Es tracta d’una exposició que té per objectiu divulgar aquesta tècnica de construcció tradicional, que es va declarar patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el 2018. Aquesta mostra és fruit de la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que han coproduït aquesta mostra itinerant. Sant Feliu de Llobregat és la ciutat de l’àmbit del Parc de Collserola que compta amb major nombre de construccions documentades realitzades amb aquesta tècnica. És per això que, aprofitant l’arribada d’aquesta exposició a la ciutat, les entitats Arrels Locals, Associació de Recerca i Estudis de Sant Feliu (ARES) i l’Ateneu Santfeliuenc hem volgut posar en relleu aquest patrimoni i hem programat un seguit d’activitats complementàries que inclouen xerrades, sortides i una exposició sobre el patrimoni local, que pots consultar clicant aquí. S’ha buscat oferir activitats de diversa índole i adreçades a diferents edats per tal de fer partícip el conjunt de la ciutadania d’aquest projecte. El projecte també ofereix l’oportunitat a centres educatius de primària i secundària, tant locals com comarcals, de fer una visita guiada a l’exposició, adaptada al nivell de cada curs. Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic.

Sant Feliu Barrio de Tango

Sant Feliu Barrio de Tango

Per celebrar el Dia Internacional del Tango, el Bar de l'Ateneu ha organitzat una festa el divendres 13 de gener. A partir de les 21 h, a la Sala d'Actes de l'Ateneu, podrem gaudir d'un concert amb sopar al més estil porteño. Marcelo Mercadante, al bandoneó, Gustavo Battaglia, a la guitarra i la veu d'Analía Carril ens oferiran un repertori de grans clàssics del gènere. El menú de gastronomia argentina constarà d'una empanada com a entrant, locro de plat principal i vi negre per acompanyar. Podeu comprar les entrades només per al concert al preu de 10 € (8 € per a socis i sòcies de l’Ateneu) o amb concert i sopar per 22 € (20 € per a socis i sòcies de l’Ateneu).

L’Ateneu aposta pel món de les criptomonedes

L’Ateneu aposta pel món de les criptomonedes

L'Ateneu Santfeliuenc va aprovar a la seva darrera Assemblea General, celebrada el passat 14 de desembre, un pla estratègic amb horitzó 2030 i en què un dels punts de debat va ser el d'atraure gent jove a l'entitat. En aquesta línia s'ha treballat els darrers dies i ens plau anunciar a la nostra massa social i al conjunt de la ciutadania santfeliuenca, que l'Ateneu Santfeliuenc entra de ple en el món de les CRIPTOMONEDES! Aquest és un moment en què aquest tema està d'actualitat entre la gent jove del nostre país i creiem que és un bon punt de partida per arribar al jovent, tot oferint un ventall d'accions associades a aquesta iniciativa i així donar a conèixer l'entitat entre aquesta franja d'edat. D'una banda, s'està treballant en la posada en marxa de cara al primer trimestre de 2023 d'una criptomoneda pròpia, l'Atheneum (ATH) amb la qual es podran fer els pagaments d'entrades a esdeveniments, dels tallers i també, després d'arribar a un acord amb el Bar de l'Ateneu, és pagar les consumicions que allà es realitzin. El disseny d'aquesta moneda ha anat a càrrec dels nens i nenes del taller d'Art de l'Ateneu. Per altra banda, s'instal·larà un caixer de Bitcoin al vestíbul de l'Ateneu per posar-lo a disposició de tots aquells cryptobros que vulguin dur a terme els seus intercanvis de moneda aquí, sense necessitat d'haver-se de desplaçar a poblacions veïnes. Per acabar, posarem en marxa una sèrie de tallers on s'explicarà què cal fer per minar aquest tipus de moneda digital, un altre d'anàlisi del mercat de les cryptos i també es farà un Cafè Filosòfic el mes de febrer vinent sobre l'ètica de les monedes virtuals amb un ponent per confirmar. Els pròxims dies us anirem donant més informació sobre tot aquest projecte que tenim entre mans.

Per vacances de nadal, l’Ateneu obrirà per darrer dia enguany el divendres 23 de desembre i estarà tancat al públic fins el dilluns 9 de gener que tornarem a obrir en horari habitual. Us desitgem molt bones festes i un feliç any 2023. Salut, amor i cultura! 

Gran concert solidari de Nadal de les seccions de l’Ateneu

Gran concert solidari de Nadal de les seccions de l’Ateneu

Ja s’acosten les festes de Nadal i ho festejarem amb entusiasme organitzant el nostre tradicional concert de les seccions de l'Ateneu. Enguany, serà un gran concert amb totes les seccions plegades així que el celebrarem a la Sala Ibèria, el diumenge 18 de desembre, a partir de les 11 h del matí. Hi participaran la Coral Infantil Tic Tac, el Cor 685, la Coral Crescendo, el Cor de l'Ateneu, la ContraBaix Big Band i el Sant Feliu Gospel Choir, a més d'una sorpresa molt especial que no us podem revelar. Tal com hem fet els darrers anys, aquest espectacle serà amb entrada solidària. Aquest any, coincidint amb la data de celebració de La Marató de TV3 hem decidit que aportarem els beneficis de la venda d'entrades al seu projecte per la salut cardiovascular. Els cors de l'Ateneu canten per la salut del cor! El preu de l'entrada és de 5 € i es pot fer la compra anticipada a la secretaria de l'Ateneu o en línia a través del portal d'Entrapolis. COMPRAR ENTRADES Obrirà el concert la Coral Infantil Tic Tac, dirigida per l'Albada Blay, formada per dos grups, un de 3 a 6 anys i un altre de 7 a 9. Ens mostraran el seu talent cantant cançons com El dimoni pelut o Santa Nit, moltes d'elles arranjades per J. J. Blay. Seguirà la Crescendo, dirigida per Josep Rovira i formada per una trentena de cantaires que ens oferiran tres temes per a l'ocasió. A continuació tindrem una sorpresa molt especial per als nens i nenes de la Tic Tac i després l'actuació del Sant Feliu Gospel Choir, un grup de més de trenta-cinc cantaires creat gràcies a la col·laboració conjunta entre l'Ateneu Santfeliuenc i el Centre Parroquial i dirigit per Joan Gas. El repertori del Cor de l'Ateneu, també dirigit per l'Albada, serà molt variat passant per Dona Novis Pacem de Mozart o la tradicional El noi de la mare. A continuació, el cor jove de l'Ateneu, el Cor 685, amb la seva energia dirigida per Marta Carretón i una miscel·lània de temes cinematogràfics. De la mà de Vicens Martín, torna per fi després de la pausa pandèmica la ContraBaix Big Band amb els temes nadalencs més jazzeros i continuarà dirigint en Vicens el tancament de l'espectacle amb dos temes conjunts entre les quatre corals adultes i la big band. Esperem que el gaudiu i que tingueu molt bones festes! PROGRAMA DEL CONCERT CARTELL DEL CONCERT  

La Festa de Tardor dibuixada per Matidees

La Festa de Tardor dibuixada per Matidees

Martí Viladomat és dibuixant i conegut a Sant Feliu per les seves il·lustracions d'edificis i racons de la ciutat amb la tècnica de l'urban sketching que és l'acte de dibuixar o pintar in situ les ciutats o pobles on vius o hi viatges, capturant un moment en el temps d'una manera única i artística. Aquesta Festa de Tardor en Matidees (aquest és el seu nom artístic) s'ha aventurat a plasmar alguna cosa més que paisatges urbans i ha dibuixat diversos moments de la Festa que exposarà la propera setmana a l'Aula de Cultura de l'Ateneu Santfeliuenc, en una nova mostra del cicle Arteneu. La inauguració serà el dimarts 13 de desembre, a les 19 h, i es podrà visitar fins el 22 de desembre, els dilluns de 17 a 19 h, i de dimarts a divendres, de 17 a 21 h.

Subscriu-te a l'Altaveu Digital
El butlletí de l'Ateneu Santfeliuenc
 

Agenda

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies,, cliqueu l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies