Notícies

Exposició antològica de Toni Moreno

Exposició antològica de Toni Moreno

Toni Moreno, artista polifacètic de Molins de Rei, presenta al Palau Falguera una mostra de la seva obra fotogràfica produïda entre l'any 1979 i l'any 2022. Dissenyador gràfic, poeta, fotògraf, pintor i activista cultural. L’obra de Toni Moreno té un fil argumental perenne, molt allunyat de la fotografia convencional. La intenció de les seves fotografies és descontextualitzar, reinterpretar i recrear textures, fragments, detalls que, aïllats del seu àmbit, assoleixen protagonisme propi. Recrea realitats. L'exposició s'inaugurarà el divendres 23 de setembre, a les 19 hores, i s’allargarà fins el darrer dia de la Festa de Tardor, el 12 d'octubre. Es pot visitar de 18 a 20 h, de dimarts a dissabtes, i d’11 a 14 h tots els diumenges i festius.  

La fotografia que il·lustra aquesta nota és un autorretrat de Toni Moreno.

Presentació del llibre “¿Una empresa de todos?”

Presentació del llibre “¿Una empresa de todos?”

El dimarts 27 de setembre, a les 19 h, a l'Aula de Cultura, tindrem una nova activitat impulsada per la USLA, secció de l'Ateneu. Bruno Estrada, coautor del llibre "¿Una empresa de todos?" juntament amb José Ángel Moreno, ens presentarà aquest volum que analitza i actualitza les possibilitats que planteja la participació del treball en els sistemes de govern de les empreses i, per a desenvolupar-ho, es recolza en un ampli planter de professionals de prestigi de l'acadèmia, el sindicalisme, la societat civil i la política. Arrenca abordant els canvis en les condicions econòmiques que permeten actualitzar el debat en el nostre temps i continua sospesant els arguments jurídics, morals i econòmics que la justifiquen. Després, examina l'estat de la qüestió en els nombrosos països europeus en els quals existeix legislació sobre aquest tema. A continuació s'aprofundeix en tres aspectes fonamentals: els condicionants de la imparable digitalització de l'economia, els ensenyaments que aporta el cooperativisme de treball per a una gestió empresarial més atenta a la centralitat de les persones i els problemes específics que planteja la voluntat de desenvolupar esquemes participatius en les empreses recuperades pels seus treballadors, a la llum de l'experiència espanyola. El llibre es tanca amb un capítol en el qual tres destacats representants de formacions polítiques progressistes analitzen les possibilitats i dificultats de la participació laboral en el govern empresarial a Espanya.

Pintar amb la llum. Nova xerrada fotogràfica.

Pintar amb la llum. Nova xerrada fotogràfica.

Carles Domènech protagonitzarà la propera xerrada fotogràfica organitzada per la secció de Fotògrafs de l'Ateneu, el divendres 30 de novembre, a les 19 h, a l'Aula de Cultura de l'Ateneu. Dins del camp de la imatge digital, en Carles està especialitzat en fotografia nocturna i light painting, fotografia de producte i empresa, i modelatge 3D per a render fotorrealista i impressió 3D i en aquesta ocasió ens endinsarà en el mon d'aquesta tècnica de "pintura amb llum". El light painting, encara que no és una tècnica nova, ha estat en els últims anys quan més s'ha estudiat i desenvolupat en l'àmbit artístic. Gràcies a l'era tecnològica, la digitalització de les càmeres fotogràfiques i fins i tot la seva incorporació als dispositius mòbils, ha obert una porta a un vessant fotogràfic a la qual no se li estava prenent suficient atenció. En Carles ens parlarà de les bases d'aquesta disciplina, de referents i coneixements tècnics fonamentals i ens explicarà trucs per saber com funciona la llum i les eines que s'utilitzen per a aprofitar la llarga exposició. A més, inclourà una demostració pràctica.

‘Quasi òpera’, de la Cia. Il·luminati

‘Quasi òpera’, de la Cia. Il·luminati

El divendres 30 de setembre, a les 20.30 h, a la Sala d'Actes de l'Ateneu, la companyia Il·luminati ens portarà a l'Ateneu el seu espectacle "Quasi òpera". Això no és òpera, però quasi. Ezequiel Casamada i Miquel Cobos amb la seva veu i Gregori Ferrer al piano, ens oferiran un recorregut humorístic per les peces més conegudes del repertori operístic, musical o de cançó napolitana. A través d’uns personatges peculiars, els Il·luminati ens introdueixen al món de l’òpera des d’una perspectiva poc habitual, i mostren també les inseguretats, seguretats obsessives i obsessions dels intèrprets. Les entrades ja són a la venda, des de 8 €, en línia al web de l'Ateneu a través del portal Entrapolis i també de manera presencial a la secretaria de l'Ateneu. L'espectacle forma part del programa d'actes de la Festa de Tardor de Sant Feliu de Llobregat.

La desfeta. Primer cafè del curs.

La desfeta. Primer cafè del curs.

Hem començat el curs, aprofitant l'avinentesa de la proximitat de la Diada, per introduir un debat històric, que esperem que tingui continuïtat, amb la persona idònia per a fer-ho. Agustí Alcoberro i Pericay (Pals, 1958) és doctor en història i escriptor, professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona, on, a més exerceix la responsabilitat de vicerrector. Ha dirigit el Museu d'Història de Catalunya; ha participat en diversos mitjans: El Temps, Sàpiens, Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya, i ha publicat nombrosos títols d'assaig històric. Alcoberro ens ha presentat La desfeta. 11 de setembre de 1714.. Aquest llibre no és un àrid amuntegament de dades, encara que n'està ple. L'abundància historiogràfica discorre amb intensitat, amb el rigor de l'erudit, però amb la soltesa de l'escriptor, i ens permet gaudir d'una lectura plaent, mentre desfilen pel relat fets i personatges capitals de la nostra història. Recull fonts diverses de cronistes i testimonis contemporanis dels fets i ens fa una descripció detallada dels antecedents, el setge i la desfeta. Ens ha resumit en poc temps tot el que va esdevenir dins de la Monarquia Hispànica des de l'accidentada successió de Carlos II "el Hechizado", fins a l'exili austriacista on van haver de fugir els defensors de Barcelona i de les Constitucions catalanes.La primera cita que inicia el llibre és de Fra. Manuel Soler (Llibre d'òbits, 1714), i diu "Lo estrago no es pot dir, però d'avui a 300 anys se'n recordarà". En aquests moments ens podem preguntar què podem fer amb la desfeta, quines lliçons en podem aprendre, però això ja no és història. Jaume Grau Massalleras, Cafè Filosòfic d'Esplugues

1 de setembre, persiana amunt!

1 de setembre, persiana amunt!

Avui, dijous 1 de setembre, reprenem l'activitat a l'Ateneu. Ja pots consultar l'agenda de setembre, i avui mateix pots gaudir de la primera exposició del mes: La capsa de les bèsties. Trobaràs aquesta mostra interactiva al vestíbul de l'Ateneu, totes les tardes, de 17 a 20 h, fins el dia 23. Es tracta d'una exposició mòbil interactiva que té com a objectiu donar a conèixer i apropar tots els poemes de Josep Carner, recollits dins del Bestiari. La capsa, amb forma de gall, és l’element expositiu de l’exhibició. Aquest artefacte convida al públic, incidint sobretot en els nois i noies de cinc a deu anys i a un públic familiar, a apropar-se i descobrir tots els secrets que engloba. A l’exterior de la capsa s’hi poden observar quatre animals del bestiari. El públic només ha d’apropar la mà al sensor per a poder escoltar els fragments dels poemes, algunes adaptacions musicals o gaudir d’una interpretació de cant dels animals amb instruments tradicionals.

Expo Total d’Art

Expo Total d’Art

El divendres 2 de setembre, a les 19 hores, inaugura a la Sala d'exposicions del Palau Falguera, la mostra de treballs de l'alumnat del taller de dibuix i pintura dirigit per Rafael Plaza a l'Ateneu, sota el títol Expo Total d'Art. L'exposició col·lectiva aplega dibuixos i pintures dels alumnes del taller, des d'infants fins a adults, i els treballs inclouen peces fetes a l'oli, acrílics, aquarel·les o dibuixos realitzats amb carbonet o pastel. En total s'exposaran obres de més de 50 artistes, resultat de la feina que els alumnes han elaborat durant el curs passat en les classes que imparteix l'artista santfeliuenc a l'Ateneu. La mostra es podrà visitar fins al 18 de setembre, de 18 a 20 h, de dimarts a dissabtes, i d’11 a 14 h els diumenges i festius.

Presentació de “La desfeta” d’Agustí Alcoberro

Presentació de “La desfeta” d’Agustí Alcoberro

Tornen els Cafès Filosòfics a l'Ateneu. El dimarts 6 de setembre, a les 19 h, faltant pocs dies per la commemoració de la Diada, Agustí Alcoberro ens presentarà el seu últim llibre: La desfeta. La USLA i el Cafè Filosòfic d'Esplugues obren un espai per al debat sobre la Història dins de les trobades, "perquè tots tenim molt clar que el que hem viscut conforma el que som, com a individus i com a societats. Però també sabem que el nostre present configura el passat, no només a través de la memòria, sino de les interpretacions que extraiem de les dades que ens han arribat d’aquest passat, i de la manera com ens han arribat", comenta en Jaume Grau, membre del Cafè. La proximitat de la data, ens ofereix l’oportunitat de debatre sobre uns fets ocorreguts fa més de 300 anys, però que mai no perden l’actualitat, i ens ha semblat el millor inici d’aquest curs, de la má d’un especialista en la matèria i persona amb un important bagatge, Agustí Alcoberro i Pericay.

Concert de la Diada

Concert de la Diada

El dissabte 10 de setembre celebrem la Diada amb el concert de l'Ateneu, enguany amb les cançons de Sara Mengual amb Joan Viñas i de Cesk Freixas. Poeta, cantant i escriptor de cançons, Cesk Freixas ens presentarà "Memòria", el disc més representatiu de la seva trajectòria musical, on hi evoca tota la maduresa poètica i l’essència d’un so més càlid i proper, situant-lo com un dels principals artistes de la cançó d’autor del nostre país. Celebra 18 anys damunt dels escenaris, i ho fa amb els arranjaments acurats i detallistes de Victor Nin, l’espectacular guitarrista que l’acompanya des dels seus inicis. El precediran la Sara Mengual i el Joan Viñas, dos joves santfeliuencs connectats al món de la música des de ben petits que ens oferiran les seves versions de cançons catalanes en acústic i amb molta personalitat. El concert serà al terrat de l'Ateneu, un nou espai que vam estrenar al juliol, i serà amb entrada lliure, aforament limitat i amb servei de begudes.

Vacances d’estiu

Vacances d’estiu

Tornarem a obrir les portes de l'Ateneu, el dijous 1 de setembre.

El somni de set nits d’estiu

El somni de set nits d’estiu

El mes de juliol s’acaba i tanquem activitat durant un mes, però marxem amb molt bones sensacions. El cicle de Concerts d’Estiu a l’Ateneu ha estat tot un èxit. Espectacles de molta qualitat i més de cinc-centes persones han passat per la nostra entitat i volem compartir les impressions que hem tingut. El dissabte 2 de juliol, un concert doble, amb dues artistes locals com a protagonistes, donava el tret de sortida al cicle i servia alhora com a estrena d’un nou espai, el terrat de l’Ateneu. Lay Low presentava els seus nous temes i Txell ens oferia el seu primer concert i la presentació del seu primer disc “Catarsi”. Bon ambient, bona música i les entrades exhaurides. Estrena amb nota. El Professor Leo & Friends va ser el grup encarregat d’inaugurar els concerts dels dilluns, dins del cicle ContraBaix. Leo Hipaucha imparteix des de fa més de vint anys classes de música a Sant Feliu, des de fa dos a l’Ateneu. El seu alumnat formava part d’un nombrós públic entregat i orgullós. El Cor 685, coral jove de l’Ateneu, va confirmar amb el seu bolo del dijous dia 7 que els concerts al terrat funcionen.  De nou amb l’aforament complet, van oferir-nos el seu espectacle de fi de curs que vol donar l’empenta postcovid a un sector, el del cant coral, que ho ha patit força. Una mostra d’alegria i optimisme. Així doncs, s’obre un nou espai acollidor i diferent a la ciutat per a actuacions en acústic o petit format. Els concerts en terrats són un clàssic d'ençà que els Beatles van fer la seva actuació improvisada a la coberta dels estudis Apple l’any 1969, però aquesta modalitat encara no havia arribat a Sant Feliu. Seguim al pati de l’Ateneu. El dilluns 11, Balta Bordoy & The Bad Boys, un clàssic del rock&roll i el blues, ens van transportar als anys 50 amb ritmes excitants i carregats d’energia. Dins del programa de l’Escola d’Estiu, el divendres de la mateixa setmana vam pujar a la Sala d’Actes i  vam gaudir de la música africana amb Kaïro Band. El públic va acabar dempeus, ballant al ritme dels sons de la banda. Papa Orbe y Los científicos del sabor van començar la penúltima setmana del mes amb un bon rotllo que apujava els ànims. Música cubana, històries d’infantesa i molt de ritme. Aquest cop el públic també es va aixecar a ballar. En la seva tercera edició, es referma el format de concerts d’estiu de ContraBaix al pati de l’Ateneu, els dilluns del mes de juliol amb la col·laboració del Bar de l’Ateneu. Un luxe poder sopar unes empanades i prendre una cervesa amb música de molt bona qualitat i en un ambient agradable. I, per tancar el cicle, cal fer-ho sense estar-se de res i La Vella Dixieland era festa assegurada. Tot i saber-ho, la gent de l’Ateneu no podem estar més contenta de com va anar. El pati es va quedar sense lloc i la banda ens va fer gaudir del jazz clàssic com abans, sense amplificar, a pulmó i amb el swing a les venes. L’ambient d’aquell vespre va ser un regal per tancar un mes de feina intensa amb ganes de seguir a la tornada. Pots veure les fotos dels concerts aquí i alguns dels espectacles enregistrats en vídeo aquí.

Xerrada fotogràfica amb Marc Rius

Xerrada fotogràfica amb Marc Rius

El cicle de Xerrades fotogràfiques tanca el primer semestre de l'any amb una de molt especial. En aquesta ocasió, convidem en Marc Rius, santfeliuenc i fotògraf incansable de la vida social i cultural i el dia a dia de la nostra ciutat. El Marc ens parlarà sobre "La fotografia com a element de comunicació, documentació i anàlisi de la vida quotidiana" i comptarà amb la col·laboració de Judit Espert, presidenta del diari digital Fet a Sant Feliu, i dos fotògrfs santfeliuencs que també han participat al cicle, Sergi Costa i Raül Clemente. El col·loqui serà moderat per Ioan Mallofré, fotògraf i dinamitzador de la secció, i presentada per Lluís Valls, de la junta de l'Ateneu Santfeliuenc. Us esperem el divendres 15 de juliol, a les 19 h, a l'Aula de Cultura de l'Ateneu!

Subscriu-te a l'Altaveu Digital
El butlletí de l'Ateneu Santfeliuenc
 

Agenda

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies,, cliqueu l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies