El proper dijous 17 de gener a les set de la tarda, a l’Aula de Cultura de l’Ateneu tindrà lloc l’acte de presentació de la biografia ‘Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador’ amb la participació del seu autor, Joan Esculies i de la periodista Núria Ribó.
El llibre ha merescut el prestigiós guardó del Premi Gaziel que atorga conjuntament la Fundación Conde de Barcelona i la Fundació RBA, i del que la Fundació Ernest Lluch com a impulsora de la difusió de la vida i obra d’Ernest Lluch se’n congratula. Una esplèndida conversa entre la periodista Milagros Pérez Oliva i l’autor, Joan Esculies va servir per contextualitzar la vida i obra d’Ernest Lluch, recollida, ara, en un llibre de lectura altament recomanable.
“Una biografia necessària sobre un intel·lectual agitador”
La biografia recorre tota la vida d’Ernest Lluch i es deté en cadascun dels territoris que el caracteritzaren, en un text important per conèixer la història de Catalunya i Espanya contemporània, des de l’antifranquisme i la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986.
La biografia treballa bàsicament amb material inèdit (recerca d’arxiu i un destacat nombre d’entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i
fins i tot apassionant d’Ernest Lluch. Resulta molt interessant la reconstrucció de la seva etapa ministerial, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els darrers anys de vida, on Lluch mira de reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d’altres interessos polítics, com el propòsit d’intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l’any 2000.