El dijous 6 d’octubre, a partir de les 19 h, a l’Aula de Cultura de l’Ateneu, tornen els Cafès Filosòfics de la USA amb El Cafè Filosòfic d’Esplugues amb la presentació del llibre “La ira” de Raül Garrigasait. Hem escollit aquest llibre perquè la ira inicia el text fundacional de la literatura grega (i, per extensió, occidental); la ira és la primera paraula de la Ilíada: la còlera d’Aquil·les. I perquè, en una imatge estereotipada de ciutadans serens (i quasi ataràctics), abillats amb blanques clàmides, tot passejant tranquil·lament per l’Acròpolis d’Atenes, plena de blanques columnes de marbre, ens introdueix una emoció que recorre transversalment tota la cultura grega, des de la guerra fins als déus de l’Olimp, passant per les virtuts aristotèliques i la tragèdia.
Aquest volum és el darrer de la sèrie dels “Pecats capitals” de l’editorial Fragmenta. Dividida en cinc breus capítols, a “La ira” vol proposar una mirada contemporània sobre aquesta passió a partir de repensar la tradició i el passat i rellegir què deien els filòsofs i la literatura sobre aquest pecat capital.
La ira és la manera més forta i segura de dir no. Sorgeix de la preocupació intensa per alguna cosa, d’una manera concreta d’entendre el món o de la identificació amb algú. És també la passió més vehement: és com un alçament de totes les nostres potencialitats físiques i morals. La ira ens porta molt més sovint a un simulacre d’agressió que no pas a una agressió real, encara que no hàgim fet cap exercici estoic. És un avís del cos que ens il·lustra sobre el funcionament del món. La ira ens pot trasbalsar i enfortir, ens pot alliberar de viure una vida submisa o de repetir una versió rebaixada de les vides dels altres. Però la bèstia no es pot dominar mai del tot. La tenim sempre molt a prop, a la cova, mig adormida; hi hem de baixar tot sovint per presentar-li els nostres respectes.
Raül Garrigasait és doctor en Filologia clàssica per la Universitat de Barcelona (UB), escriptor, traductor i editor. Actualment presideix La Casa dels Clàssics, un projecte sorgit de la Col·lecció Bernat Metge que promou la creació, el pensament i la difusió dels clàssics universals en llengua catalana.