Recuperem un element simbòlic de l’entitat
L’any 1898 la Junta del llavors anomenat Ateneo Libre del Llobregat va encarregar la confecció d’un pendó com a insígnia de l’entitat tal com s’usava en les corporacions civils de l’època. El pendó, elaborat amb vellut, seda i fils metàl·lics de gran qualitat, conté diversos símbols importants per a la institució, alguns d’ells procedents de la maçoneria, com l’estrella (les cinc puntes dels cinc sentits i representació de l’ésser humà), els raigs (coneixement), el compàs (espiritualitat), l’escaire (la matèria), els llibres (la instrucció), l’arpa (la música) i la roda d’engranatge (la laboriositat).
Imatge esquerra. Junta directiva del Ateneo Libre del Llobregat l’any 1898. Fotografia: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Fons Ateneu Santfeliuenc. Imatge dreta. Detall de l’estat del medalló del penó amb la pintura dels elements simbòlics, abans de la restauració. Fotografia: Joan Palau. modernismobarcelona.com
El temps i els usos han malmès molt aquesta ensenya, que es trobava en un estat de conservació general irregular i fràgil, i precari en el cas del vellut i el medalló, per la qual cosa la Junta actual de l’entitat ha iniciat el procés per a la seva restauració i conservació.
Amb l’esforç de l’Ateneu, el suport d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d’un ajut específic de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, hem pogut dur a terme la restauració, que es va iniciar el novembre de 2022 i ha finalitzat l’abril de 2023.
El taller de conservació especialista en tèxtil Morata-Masdeu, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ha realitzat una magnífica feina que ha consistit en el desmuntatge de la peça, la seva neteja i la consolidació dels suports tèxtils així com la restauració de la pintura a l’oli dels elements del medalló. L’informe complet de la restauració es pot consultar en aquest enllaç.
Detall del pendó restaurat en el moment de l’entrega a l’entitat. Fotografia: Aleix Mestres. Ateneu Santfeliuenc.
Com a curiositat, durant els treballs, a la part superior de l’entretela van aparèixer tot un seguit de petits fragments de paper de mala qualitat que estaven fortament adherits a la tela amb goma aràbiga i que tapaven les marques de dos plecs. Es tracta de reparacions fetes en la intervenció que es va fer al penó per canviar el nom a “Ateneo Santfeliuense”, l’any 1926. En el seu moment van tenir per objectiu subjectar les parts trencades, en el cas del medalló i, evitar que els plecs es tornessin a formar, en el de l’entretela. S’ha cregut interessant conservar el tros de paper de diari imprès en castellà. M. Carme Balliu Badia i Joan Pifarré Álvarez, del CRBMC, s’han encarregat d’aquesta tasca que ara s’exposa conjuntament amb el penó i es pot consultar l’informe dels treballs efectuats.
Imatge esquerra. Tros de paper de diari del 1926 que s’ha conservat. Imatge dreta. Detall d’una de les borles restaurades. Fotògraf: Aleix Mestres. Ateneu Santfeliuenc.
Les borles de passamaneria que acompanyen l’estendard han estat restaurades per Jaime Cano Juan, del CRBMC, especialista en fusta, netejant-les i reintegrant-les cromàticament. Pots consultar la memòria de la restauració d’aquestes peces.
La junta de l’Ateneu es mostra orgullosa d’haver aconseguit renovar aquest element històric i patrimonial de l’entitat i de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, que ens recorda els nostres orígens lúdics i instructius. El pendó restaurat quedarà exposat i conservat a la sala de juntes de l’Ateneu Santfeliuenc.
Entrega del pendó restaurat. D’esquerra a dreta: Sussagna Artigas, presidenta de l’Ateneu Santfeliuenc; Lluís Valls, tresorer de l’Ateneu Santfeliuenc; Jaime Cano, Carme Masdeu, Luz Morata i Miriam Valero, conservadores-restauradores; i Mònica Salas, documentalista del CRBMC. Fotògraf: Aleix Mestres. Ateneu Santfeliuenc.
Aquí pots veure més imatges del penó el dia de la seva entrega a l’Ateneu.