El dijous 10 d’abril tenim nou cafè filosòfic a l’Ateneu amb Sarah Ardite i Ramon Alcoberro debatent sobre Per què cal interessar-se pel pensament africà.
El pensament africà i la seva diàspora han estat fonamentals en la construcció d’una visió crítica del món i en la lluita per la justícia social, econòmica i epistemològica. Filòsofs i filòsofes com Aimé Césaire, Frantz Fanon, Nawal el Saadawi, Achille Mbembe, Angela Davis i Fela Kuti han deixat un llegat escrit profund i valuós. Césaire i Fanon van qüestionar les estructures colonials des d’una perspectiva anticolonialista, mentre que Mbembe analitza les complexitats de la postcolònia. Angela Davis i el Saadawi, des del feminisme i l’activisme, i Fela Kuti, a través de la seva música i pensament, ens conviden a reflexionar sobre la resistència i la llibertat en temps de neoliberalisme desfermat. Conèixer les seves idees ens permet comprendre millor les lluites contemporànies per la dignitat humana. (Sarah Ardite)
Sarah Ardite és activista cultural, aprenent de filòsofa i editora del projecte multi-fòrmic Músicas Sospechosas, des d’on investiga la música com a eina de creació de coneixement. Ha viscut i treballat molts anys entre Angola i Sud-àfrica. Ens aproparà al coneixement de les mentalitats i les maneres de viure i veure el món des de la petita part d’aquell gran continent que ella ha conegut.
Dialogarà amb Ramon Alcoberro, doctor en Filosofia i diplomat en Teologia; professor d’ètica al batxillerat i a la Universitat de Girona; autor d’una vintena de llibres, traduccions i edicions de clàssics del pensament dels segles XVII i XVIII (Voltaire, Diderot, D’Alembert, Kant…).