Aquest dimecres 17 d’abril hem celebrat el cafè filosòfic número 70, a l’Ateneu Santfeliuenc, amb l’assistència de molts amics i amb convidats especials que li han donat un caire de trobada filosòfica singular.
Hem començat fent un petit homenatge al filòsof Josep-Maria Terricabras, que va morir el dimarts, a l’edat de setanta-set anys, tot citant les seves paraules, especialment adients per al tema que volíem tractar: Gran part de la filosofia que es fa entre nosaltres, i en molts altres llocs, és ideologia o història de les idees. Jo mateix hi he participat sovint. Són formes de filosofia amb tradició i sovint amb qualitat. Tanmateix, lamento que no es practiqui gaire una altra manera de fer filosofia. Perquè la filosofia no és, com molts es pensen, una doctrina, sinó una activitat. (En això coincideixen Kant i Wittgenstein.) El seu resultat no pot ser, doncs, una doctrina. Josep-Maria Terricabras, Pensar diferent. Ed. Comanegra, 2021.
El professor Ramon Alcoberro ha fet una sentida intervenció per recordar la figura del seu amic i company a la Universitat de Girona, destacant el buit que deixa en el panorama de la filosofia i la cultura catalanes.
La presentació del nostre llibre Un cafè filosòfic sobre bioètica, que es va gestar en un anterior col·loqui en el mateix escenari, el 10 de novembre de 2022, on presentàvem el llibre ¿Puede la bioètica poner límites a la ciència?, amb l’autora Margarita Boladeras i amb Carme Porta, ens ha servit de pretext per reunir les autores i una petita, però selecta representació d’altres cafès filosòfics de Barcelona i part del Baix, que obren una finestra al diàleg, la reflexió i la possibilitat de compartir coneixement. A partir d’aquí hem engegat una conversa col·lectiva per tal d’interpretar la bioètica com una filosofia de la vida, aplicada a la nostra salut i al nostre dia a dia.
Margarita Boladeras contempla la bioètica com una eina per canviar la manera de viure i de morir. Ens fa veure que dilemes ètics com el clonatge de persones, la casuística dels trasplantaments, el tràfic d’òrgans, la gestació subrogada, i tants altres, ens obliguen a cercar orientacions per afrontar aquests canvis, i fan necessària la creació de comitès i grups de bioètica per vetllar per les bones pràctiques en l’àmbit de la medicina. L’activitat biomèdica actualment és un gran pastís econòmic, però dialogadament i pacíficament, hem de trobar instruments que ens facilitin arribar a consensos que ens permetran assolir una vida bona.
Les nostres societats actuals i la voràgine del progrés ens estan duent a un seguit de transformacions del nostre estil de vida i a unes promeses de fals benestar que conformen un perillós miratge afavorit per la nostra dependència de les pantalles que, paradoxalment, ens porten a la pobresa de temps, com va assenyalar Carme Porta, el temps que hauríem de dedicar al nostre enriquiment personal, la creació del benestar i la construcció del comú, tot desenvolupant l’ètica de les cures.
Carme Porta fa deu anys que promou a Esplugues de Llobregat El Pati Blau, que l’últim dijous de cada mes acull una escriptora en català per obrir un diàleg entorn de un llibre seu, i conforma un d’aquests espais de debat tan necessaris per crear una societat democràtica.
Jordi Alsina ens ha presentat, en nom seu i dels seus companys Xavier Alsina i Jordi Beltran, el Cafè filosòfic del Raval, que també fa deu anys que es reuneix un divendres de cada mes, actualment a la Llibreria Ona de Barcelona, i que constitueix actualment el paradigma dels cafès filosòfics, en la tradició del llegendari Café des Phares de Marc Sautet, que el 1992, a la plaça de la Bastilla de París, va iniciar aquesta moderna etapa de la filosofia popular.
Oriol Leira ens ha parlat dels Filòsofs de la Gleva, que al Teatre de la Gleva de Barcelona, ofereixen un espai lliure a la creació i l’expressió de qualsevol activitat cultural i artística: art, teatre, filosofia, literatura, etc., des de fa aproximadament set anys.
Finalment, Pere Ruiz ens ha fet cinc cèntims de la seva nova iniciativa engegada fa tot just un mes, el març d’enguany: les Tertúlies filosòfiques que, el segon dimecres de cada mes a la Biblioteca Montserrat Roig, reuneixen un grup de persones per llegir i comentar un llibre d’un filòsof contemporani.
A tots gràcies per compartir amb nosaltres, amb el mateix esperit, l’espai que us oferim per debatre i dialogar.
Jaume Grau Massalleras
Aquí teniu el video d’aquesta darrera sessió Conversar en un cafè filosòfic, al Canal de YouTube de l’Ateneu Santfeliuenc.