L’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra, arriba a Sant Feliu de Llobregat de la mà d’Òmnium Cultural i l’Ateneu Santfeliuenc. La mostra es presentarà a l’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc, el dimarts 4 de setembre de 2018, a les 19.30 h, i es mantindrà oberta al públic fins divendres 7. L’obra consta de 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics fent visible l’existència a l’estat espanyol d’un gran nombre de presos actuals que han estat condemnats a causa de les seves ideologies.
El diumenge dia 9 es traslladarà a la Sala Ibèria de Sant Feliu de Llobregat, on acompanyarà el concert de celebració de la Diada de Catalunya organitzat per l’Ateneu Santfeliuenc i amb el suport d’Òmnium Cultural. Hi actuarà la ContraBaix Big Band, a partir de les les 21.15 h. Tots els actes són d’entrada lliure.
(Foto: Galeria Helga de Alvear / Estudi Santiago Sierra)
‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’
A partir d’una selecció d’exemples molt clars, 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de posicions molt diverses, l’obra vol fer visible l’existència a l’estat espanyol d’un gran nombre de presos actuals que han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres.
Entre els retrats pixelats que conformen la mostra, hi apareixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una vintena de presos polítics més, com ara els joves d’Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin i simpatitzants del 15-M que van formar part de piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.
Aquesta exposició s’havia de presentar al públic el passat febrer a la fira Arco de Madrid, però va ser retirada per “evitar polèmiques” així que l’empresari lleidatà Tatxo Benet va comprar-la i la va estrenar al Museu de Lleida. Al juny l’obra va patir una segona censura quan el Parlament Europeu va considerar que no s’hi podia exposar per possibles “reaccions adverses” i perquè podia “interferir” en l’activitat habitual del parlament. Va ser exposada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Santiago Sierra ha exposat arreu del món i és especialment conegut dins el món de l’art polític pel seu treball de denúncia del capitalisme, l’explotació o el mercat laboral.