Al llarg de la història de la ciència, l’home ha estat el protagonista i les dones s’han vist sotmeses per raó de gènere, a sostres, més que de vidre, de ciment. Des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per totes les èpoques i tots els continents, les dones han estat ocultes, a tot arreu i des de sempre. Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar l’11 de febrer com a Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.
Per aquest motiu, i també coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de març, a l’Ateneu Santfeliuenc hem programat l’exposició “(In)visibles i (O)cultes” produïda pel Museu de ciències Naturals de Barcelona (MCNB) en conjunt amb el Casal de la Dona de Sant Feliu de Llobregat del 26 de febrer al 12 de març a l’Aula de Cultura.
Us presentem aquest viatge a través de l’espai i el temps per la vida de vint-i-quatre dones científiques que la història ha fet invisibles. Des de les limitacions d’una societat patriarcal, aquestes dones van aprendre a caminar soles, a trencar murs i a fer camí en espais reservats als homes. I, tal com veurem, es van convertir en fonamentals en la història de la ciència.
Totes són pioneres. Algunes van ser reconegudes i admirades en la seva època, però esborrades després de la història de la ciència. Moltes han estat minimitzades o directament esborrades. Altres, finalment, han recuperat la visibilitat i la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere.
Aquests corrents crítics amb els relats oficials van començar a la segona meitat del segle XX, arran de la coneguda com a segona onada feminista, i van continuar al segle XXI, amb una quarta onada feminista. Des d’aquesta quarta onada, especialment, es pretén posar fi a la visió del món centrada en el punt de vista masculí, per visibilitzar i convertir en icones de lluita i coneixement científic totes les dones esborrades, silenciades o diluïdes.
Algunes d’aquestes dones, fins i tot, s’han convertit en cultura pop en el cinema, el teatre i la música. Així, s’ha posat en relleu que hi van ser, que hi són i que hi continuaran sent. Perquè, tal com deia la filòsofa Adrienne Rich: “L’objectivitat és el nom que es dona en la societat patriarcal a la subjectivitat masculina”.
Avui en dia, encara hi ha molts llocs del món on les dones no són considerades persones i estan privades d’anar a l’escola, d’aprendre, de desenvolupar-se i de professionalitzar-se en el camp de les ciències. En aquest viatge no hi ha totes les dones que s’han dedicat a la ciència, perquè n’hi ha moltes que no hem pogut recuperar. Busqueu-les i doneu-los veu. Hi són i cal que les reconeguem i que en parlem, perquè allò de què no es parla, no existeix. Comencem a viatjar i a visibilitzar.
La inauguració de l’exposició serà el dimecres 28 de febrer, a les 19 h, amb Carme Sanmartí Roset, santfeliuenca doctora en Història Contemporània i membre de la Comissió Permanent de “l’Institut Interuniversitari d’Estudis de dones i gènere”, entre d’altres càrrecs. L’horari de visita serà de dilluns a divendres, de 17 a 21 h.
Les dones científiques protagonistes són les següents:
- Peseshet (2400 aC, Egipte)
- Tapputi Belatekallim (1200 aC, Mesopotàmia)
- Agnódice (s.IV aC, Atenes, Grècia)
- Aglaonice (s.II – I aC, Tessàlia)
- Maria la Jueva (s. I – II dC, Alexandria)
- Trotula de Salern (1110 – 1160, Itàlia)
- Francesca de Barcelona (s. XIV, Barcelona)
- Maria Sibylla Merian (1647 – 1717 Alemanya)
- Maria Winkelmann (1670 – 1720, Alemanya)
- Wang Zhenyi (1768 – 1797, Xina)
- Blanca Catalán de Ocón (1860 – 1904, Calatayud)
- Nettie Stevens (1861 – 1912, EUA)
- Henrietta Leavitt (1868 – 1921, EUA)
- Alice Guy (1873 – 1968, França)
- Lise Meitner (1878 – 1968, Àustria)
- Bertha Lutz (1894 – 1976, Brasil)
- Cecilia Payne (1900 – 1979, Gran Bretanya)
- Chien-Shiung Wu (1912 i 1997, Xina)
- Katherine Johnson (1918 – 2020, EUA)
- Rosalind Franklin (1920 – 1958, Gran Bretanya)
- Esther Zimmer Lederberg (1922 – 2006, EUA)
- Valentina Vladímirovna Tereshkova (1937 Unió Soviètica)
- Nergis Mavalvala (1968, Pakistan)
- Jess Wade (1988, Gran Bretanya)