Del 19 de juny al 2 de juliol, l’Aula de Cultura de l’Ateneu acollirà l’exposcició ‘Vestigis, volcans i ferralla’, de Roger Romagosa Carrasquer.
Romagosa va fer una residència artística a Olot que va ser l’origen d’aquesta mostra. El març del 2024 va arribar a Olot per fer una residència individual a Faberllull. Va recórrer els marges de la ciutat i es va fixar en un edifici, abandonat a mig construir en plena crisi de 2008, ple de petits jardins interiors alimentats amb l’aigua que s’escola pels forats del formigó armat, escales despullades i instal·lacions improvisades amb materials d’obra.
En visitar l’Observatori del Paisatge el van informar que l’edifici estava precisament al peu d’un volcà, el Puig de la Garrinada. Al cap d’uns dies, en visitar al Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica Garrotxa li van explicar que, en fer les excavacions de l’edifici, es va seccionar la falda del volcà i va deixar al descobert una bona mostra de materials que van permetre fer un important estudi detallat sobre aquest aflorament efímer.
I és de tot aquest cúmul de troballes en aquest marge d’Olot que n’ha sortit l’exposició “Vestigis, volcans i ferralla”. Amb la tècnica escultòrica de l’assemblatge, crea paisatges i criatures de ferralla, rajola i altres elements. Amb aquestes obres simbolitza els escenaris dels marges urbans, les sensacions que s’hi experimenten i el valor que aquests espais tenen, i relata l’experiència viscuda a través també de la fotografia, la poesia, el videoart i la investigació.
Roger Romagosa (Sant Feliu de Llobregat) desenvolupa el seu treball artístic al voltant de la jerarquització del paisatge. Se centra en els paisatges als quals, urbanísticament, s’atribueix un rang inferior: descampats i espais naturals sense protecció administrativa, fàbriques abandonades, barraques d’hort, zones urbanes degradades, elements sense catalogar, patrimoni que sovint es deixa deteriorar i que sorgeix en els marges urbans.
“Exploro els marges de les ciutats i em quedo amb alguna infraestructura que m’interessa. D’allà intento extreure tota la informació que puc. Informació tècnica, conceptual, estètica, etc.”, explica Romagosa. “Em fascina que no se li dona cap valor, estan allà com abandonats i no ens hi fixem. A la que t’hi fixes i comences a buscar informació, a recórrer i experimentar-los, n’aprens molt. És com si d’una cosa insignificant en revelés moltes coses”, admet.
L’exposició a l’Ateneu forma part del projecte Arteneu, un programa estable d’exposicions que serveix com a eina de difusió artística de la nostra ciutat amb exposicions col·lectives i individuals d’artistes santfeliuencs, i procuren abarcar diferents disciplines. S’inaugurarà el dijous 19 de juny, a les 19 h, i es podrà visitar de dilluns a divendres, de 17 a 21 h.