Del 19 al 28 de setembre tindrà lloc a Sant Feliu la Setmana del Patrimoni, que l’Ajuntament i les entitats locals dedicades a la protecció i la difusió del patrimoni cultural de Sant Feliu organitzem des de 2014. Aquest esdeveniment vol donar a conèixer la riquesa del patrimoni històric entre els santfeliuencs i les santfeliuenques, així com a visitants de fora de la ciutat. Aquest any la setmana està dedicada al tren i l’USLA hi contribueix amb una exposició, ‘Els oficis que el tren creà’, un recital i una conferència.
La temàtica d’enguany, el ferrocarril, cobra importància davant la perspectiva que el soterrament de les vies fèrries de la nostra ciutat sigui ja un fet i ajudi a modificar la tradicional desconfiança d’una gran part de la nostra ciutadania de veure complerta una de les reivindicacions cíviques més sentida.
L’Ateneu Santfeliuenc participa a la V Setmana de Patrimoni de Sant Feliu de Llobregat a través d’una de les seves seccions, la USLA (Universitat social, lliure, autogestionada), que com en anteriors ocasions fa una aportació que s’inscriu en el marc del patrimoni immaterial, donant sempre un toc cívic i cultural a aquesta contribució.
Així doncs, presenta una exposició, “Els oficis que el tren creà”, centrada en els primers oficis que va crear el ferrocarril en ple segle XIX, comissariada per Lluís Miquel Tuells i Ángel Merino, i que ens aproparà al sorgiment d’un important jaciment d’ocupació que a més va suposar un increment espectacular i divers d’oficis que anaven acompanyats d’una millora en les condicions laborals per sobre de les que posseïen els treballadors agrícoles i industrials de l’època. Ens parlarà també del paper de la dona en aquest món i de la influència del ferrocarril en el patrimoni cultural.
Paral·lelament a l’exposició, hem programat un recital poètic, acompanyat d’audiovisuals, sota el nom significatiu (parafrasejant Pablo Neruda) de: “Vint poemes com trens i una estació desesperada”, i una conferència interactiva vinculada a les aportacions que el món del ferrocarril ha provocat en l’àmbit de la llengua: refranys, proverbis, dites, frases fetes, etc. sota el títol “Paremiologia i frases fetes vinculades al tren”.
Amb aquestes aportacions a la Setmana del Patrimoni volem deixar constància de l’aliança que el ferrocarril va possibilitar entre les forces del treball i de la cultura. Les expressions culturals d’aquest “micro-cosmos” són enormes: arquitectura, enginyeria, literatura, pintura, escultura cinematografia, gèneres negres… És una riquesa, avui globalitzada, que val la pena contemplar en tots els processos formatius, culturals i cívics. Aquesta és la voluntat de l’Ateneu Santfeliuenc en participar en la setmana.