Diumenge 1 d’octubre, va tenir lloc al Centre Cultural i Recreatiu de Can Cartró (Subirats) l’acte de presentació dels elements informatius dels ateneus espoliats pel franquisme, organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya.
Els elements creats per dignificar els ateneus que van ser espoliats pel franquisme estan formats per una estructura de tres cubs situats un sobre l’altre que permeten una lectura pels quatre costats de la informació que explica, en cada cas, la història de l’entitat en relació als béns confiscats durant la dictadura i la situació actual del procés de recuperació de la requisa.
L’Ateneu Santfeliuenc ha col·laborat en la realització d’aquest projecte aportant trossets de la nostra història i fotografies que il·lustren els fets. La nostra entitat va quedar desposseïda del seu patrimoni just cinc mesos després d’haver acabat la Guerra Civil, l’estiu de 1939. Amb el desenllaç de la Guerra, l’Ateneu va patir la repressió del règim dictatorial perquè va ser considerada una entitat “desafecta” al règim. Això va comportar la paralització de l’activitat durant onze anys (el punt i final a la tasca educativa de l’entitat, realitzada durant més de cinquanta anys), la confiscació dels bens mobles i immobles, i l’inici d’un llarg litigi per a la recuperació del patrimoni, que es va allargar fins la dècada dels noranta del segle XX.
A partir d’aquesta setmana pots veure l’estructura expositiva al vestíbul de la primera planta de l’Ateneu (Vidal i Ribas, 25).
L’elaboració d’aquests elements corporis forma part del projecte de la FAC Pel retorn i la memòria: els ateneus no oblidem, una iniciativa que té un objectiu triple: reparació, memòria i difusió. Els ateneus participants, a més de l’Ateneu Santfeliuenc, son el Centre Agrícola i Social del Pla del Penedès, la Casa del Poble de Blanes, el Centre Obrer de la Sénia, l’Orfeó Badaloní, El Coro de Sentmenat, el Centre Cultural Els Catalanistes de Barcelona, el Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana de Cervera i el Centre Cultural i Recretatiu de Can Cartró.