El dimecres 11 de desembre, a les 19 h, tindrem a l’Ateneu Santfeliuenc a Salvador López Arnal, professor de filosofia, presentant el seu llibre “Sobre Marx i la tradició marxista”. Edicions Enoanda, 2024. Dialogarà amb Ramon Alcoberro Pericay, professor de filosofia, sobre la pervivència del pensament de Marx i la manera com el podem llegir a la actualitat.
El marxisme no és una ciència, no és aquest el seu estatus epistemològic. És una tradició política filosòfica materialista amb aportacions teòriques (la teoria del valor-treball, per exemple) o conjectures meta-històriques (el paper central de la lluita de classes) i amb una aspiració gnoseològica de fons: el coneixement, per mitjans científics, artístics i pràctics, d’una concreció històrica individual.
Salvador López Arnal, Sobre Marx i la tradició marxista. Edicions Enoanda, 2024.
Salvador López Arnal ha estat compilador i editor literari d’una bona part de les obres pòstumes de Manel Sacristán i Paco Fernández Buey i sense ell hauria estat més difícil preservar la memòria de dos intel·lectuals transformadors i que van deixar petja. Els articles que hem recollit i traduït aquí, a partir de converses distretes a l’Ateneu Barcelonès, recullen el millor d’una tradició intel·lectual, l’humanisme marxista. És un marxisme “analític” atent a la història i als problemes de construcció formal i argumentativa, gens no historicista, que pensa l’herència marxista com un mètode i no confon millora amb progrès. Salvador López Arnal és deutor d’autors que ja van influir sobre Sacristán (Lukács, Gramsci), però es confronta a noves problemàtiques (l’ecologia, la irrupció del Sud global, el feminisme) i a la renovació del concepte de dialèctica, al qual dedica aquí un article especialment brillant.
Ramon Alcoberro Pericay, editor.